eurheilu harjoittelutila

Matka tulevaisuuden huippu-e-urheilijaksi

E-urheilu, lyhennettynä ”eSports” tai ”elektroninen urheilu”, viittaa tietokone- tai videopelien kilpailulliseen pelaamiseen. Siinä pelaajat kilpailevat toisiaan vastaan yksittäisinä pelaajina tai joukkueina eri pelien ja lajien parissa. 

Titaanit taistelevat virtuaalisissa maailmoissa: Suositut e-urheilupelit 2023

E-urheiluun liittyy usein suuri yleisö, kilpailullisia turnauksia, rahapalkintoja ja ammattilaispelaajia. 

Suosituimmat e-urheilupelit vaihtelevat ajan myötä, mutta alla olevat pelit ovat olleet erityisen suosittuja ja vaikuttavia e-urheilun historiassa:

 • League of Legends (LoL): Strateginen verkkopeli, jossa kaksi joukkuetta taistelee hallitakseen virtuaalista kenttää.
 • Dota 2: Toimintastrategiapeli, jossa kaksi joukkuetta pyrkii tuhoamaan vastustajien tukikohdan.
 • Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO): Ensimmäisen persoonan ammuntapeli, jossa terroristit ja vastarintaliikkeen taistelevat toisiaan vastaan.
 • Overwatch: Ensimmäisen persoonan ammuntapeli, jossa pelaajat valitsevat erilaisia sankareita ja kilpailevat tiimissä.
 • Fortnite: Selviytymispeli, jossa pelaajat taistelevat toisiaan vastaan viimeisenä selviytyjänä ollakseen voittaja.

Muita paljon pelattuja ja nettikasinoiden vedonlyöntikohteina olevia e-urheilupelejä ovat digitaalinen korttipeli Hearthstone, jalkapallon ja autoradan yhdistelmä Rocket League sekä taktiset FPS-pelit Valorant ja Rainbow Six Siege.

Monissa peleissä pelaajat kilpailevat tiimeissä, ja tarvitaan hyvää kommunikaatiota, nopeaa päätöksentekoa, taitoa yhdistää erilaiset sankarit sekä strategista hahmonvalintaa voittoisien taistelujen saavuttamiseksi. 

Menestyksen avaimet virtuaalisella kentällä: Hyvän e-urheilijan tärkeimmät ominaisuudet

E-urheilussa menestyminen vaatii taitoa, harjoittelua ja sitoutumista kunkin pelin vaatimuksiin. Nämä ominaisuudet auttavat e-urheilijaa menestymään kilpailullisessa ympäristössä ja etenemään kohti ammattilaisuutta e-urheilun parissa.

Saumaton yhteistyö ja hyvät kommunikaatiotaidot ovat ratkaisevan tärkeitä. E-urheilussa tilanteet voivat muuttua nopeasti, joten hyvä e-urheilija pystyy paitsi tekemään nopeita ja älykkäitä päätöksiä pelin aikana myös kertomaan taktiikasta selvästi joukkuetovereilleen.

Hyvä e-urheilija on taitava valitsemassaan pelissä ja hallitsee sen mekaniikat ja strategiat. E-urheilu vaatii pitkäkestoisia pelisessioita, joten hyvän e-urheilijan on kyettävä keskittymään ja pysymään fokusoituneena pitkän aikaa. Tästä syystä e-urheilu vaatii hyvää fyysistä ja henkistä kuntoa, jotta pelaaja voi suoriutua parhaalla mahdollisella tasolla pitkissäkin pelisessioissa.

Ammattilaiseksi tähtäävä e-urheilija on kilpailuhenkinen ja motivoitunut kehittymään jatkuvasti ja voittamaan. Pro-pelaaja osaa hallita aikaansa, huolehtia terveydestään ja käsitellä stressiä ja painetta. E-urheilu vaatii samanlaista harjoittelua, sitoutumista ja intohimoa kuin perinteiset urheilulajitkin. 

Polku kohti e-urheilun huippua

Jos haluat tulla e-urheilijaksi, tässä on vaiheita ja asioita, joita voit harkita matkallasi:

 1. Valitse peli, joka sytyttää intohimosi: E-urheilussa on monia erilaisia pelejä, joten valitse sellainen, josta nautit pelaamisesta ja jossa tunnet olevasi hyvä. Pidä mielessä, että menestys vaatii sitoutumista ja ahkeraa harjoittelua, joten valitse peli, joka motivoi sinua kehittymään jatkuvasti.
 2. Harjoittele systemaattisesti: Päätettyäsi pelin, omistaudu säännölliselle ja tavoitteelliselle harjoittelulle. Aseta itsellesi selkeät tavoitteet ja pidä kiinni harjoittelusuunnitelmasta. Harjoittele eri pelitilanteita ja pyri jatkuvasti parantamaan taitojasi.
 3. Opettele pelin strategiat ja taktiikat: Pelin mekaniikkojen ja sääntöjen lisäksi syvenny pelin strategioihin ja taktiikoihin. Opettele ammattilaispelaajien lähestymistapoja ja analysoi heidän pelityyliään.
 4. Liity yhteisöön ja joukkueeseen: Etsi paikallisia e-urheiluyhteisöjä tai liity pelin omaan verkkojoukkueeseen. Yhdessä muiden pelaajien kanssa voit harjoitella, oppia ja kehittyä yhdessä.
 5. Osallistu turnauksiin ja kilpailuihin: Osallistu paikallisiin ja verkkopohjaisiin turnauksiin saadaksesi kilpailukokemusta. Tämä auttaa sinua oppimaan lisää kilpapelaamisesta ja antaa mahdollisuuden testata taitojasi muita vastaan.
 6. Analysoi suorituksiasi: Käytä aikaa tarkastelemalla omia pelivideoitasi tai otteluitasi. Etsi kehityskohteita ja kiinnitä huomiota virheisiin, jotta voit oppia niistä ja välttää ne tulevaisuudessa.
 7. Huolehdi fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista: E-urheilu vaatii fyysistä ja henkistä kestävyyttä. Muista huolehtia ruutuajan vastineeksi riittävästä liikunnasta, terveellisestä ruokavaliosta ja lepoajasta.
 8. Ole avoin oppimaan: E-urheilu on jatkuvasti muuttuva ala, ja uusia strategioita ja taktiikoita tulee esiin säännöllisesti. Ole valmis oppimaan uutta ja sopeutumaan muutoksiin.
 9. Luo oma brändi: Jos haluat tavoitella ammattilaisuutta, harkitse oman brändin rakentamista. Luo sosiaalisen median profiilit ja jaa sisältöä, joka kuvastaa persoonallisuuttasi ja haluttua pelaajakuvaa.
 10. Ole kärsivällinen ja pidä hauskaa: Matka kohti e-urheilun huippua voi olla haastavaa, mutta ole kärsivällinen ja jatka nauttimista pelistä. Muista pitää hauskaa ja löytää ilo pelaamisesta, sillä intohimo ja ilo ovat tärkeitä tekijöitä menestykselle.

E-urheilijaksi tuleminen vaatii omistautumista, kovaa työtä ja sinnikkyyttä, mutta se voi olla palkitseva kokemus, kun näet kehityksesi ja saavutuksesi kilpailullisella tasolla.

E-urheilijoiden palkkataso ja työllistyminen elektronisen urheilun ammattilaisina

Ammattimaisesti menestyvät e-urheilijat voivat tienata huomattavia summia, mutta tulot vaihtelevat suuresti pelaajan taitotason, pelin suosion, joukkueen menestyksen, maineen ja muiden tekijöiden mukaan. 

Huippupelaajat voivat ansaita miljoonia dollareita vuodessa muun muassa seuraavilla tavoilla:

 • Palkkiot: Ammattilaisjoukkueet maksavat pelaajille palkkaa, joka voi vaihdella suuresti joukkueen ja pelaajan tason mukaan.
 • Turnausvoitot: Kilpailut ja turnaukset tarjoavat usein rahapalkintoja, jotka voivat olla merkittäviä, erityisesti suurissa kansainvälisissä tapahtumissa.
 • Sponsorisopimukset: Menestyvät pelaajat voivat solmia sponsorisopimuksia, joissa he saavat korvauksia tai tuotteita tiettyjen yritysten mainostamisesta.
 • Streaming ja sisältöluominen: Monet e-urheilijat tekevät suoratoistoa (streaming) pelien pelaamisesta, ja he voivat ansaita tuloja mainostulojen, lahjoitusten ja tilausten kautta.
 • Mediayhteistyöt: E-urheilijat voivat saada korvauksia osallistumisesta haastatteluihin, tv-esiintymisiin ja muihin mediayhteistyöhön liittyvistä tehtävistä.

On kuitenkin tärkeää huomata, että e-urheilun ammattilaisuus ei ole takuuvarmaa, ja menestyminen vaatii kovaa työtä, lahjakkuutta ja jatkuvaa panostusta. Monet pelaajat päättävät jatkaa opiskelua tai hankkia muita taitoja ja ammatteja e-urheilu-uran ohella.